neděle 4. března 2012

Mokrý kolodiový proces

 První snímky tvořené tzv. "mokrým kolodiovým procesem", které jsem vyfotil na workshopu pořádaným Rasťo Čambálem a Michaelou Pospíšilovou (mamut-photo.com). První čtyři jsou na černě lakovaném plechu, poslední na skle. Všechny mají rozměr 13x18 cm.
 Tento fascinující fotografický proces představil roku 1851 Frederick Scott Archer, který předtím experimentoval se skleněnými negativy. Mokrý kolodiový proces probíhá takto :
 Po důkladném vyčištění skleněné desky (či jiného vhodného materiálu) na ní nalejeme kolodium tak, aby vznikla po celé ploše tenká vrstva. Poté ji necháme zcitlivovat v roztoku dusičnanu stříbrného a tím nám na ní vznikne světlocitlivá vrstva, podobná té, kterou známe v současné době třeba z klasického kinofilmu. Desku umístíme do speciálně upravené kazety, kterou vložíme do fotoaparátu (ten máme už připravený včetně snímané scény). Po naexponování desku vyvoláme a po přerušení ustálíme v temné komoře. Na exponování a vyvolání kolodia máme cca 8 min, než kolodium uschne (potom už je to marné a jedeme od začátku). Pokud se vše podařilo, následuje vypírání, sušení a lakování desky sandarakovým lakem s voňavým levandulovým olejem. Toť ve zkratce vše. Jednoduché, že? :)

1 komentář: